Запекът, известен също като запек, е името, дадено на три или по-малко дефекации на седмица поради бавни движения на червата. Запекът, който причинява неблагоприятни състояния като затруднения при дефекация, непълно изпразване на изпражненията, болезнена дефекация и подуване на корема, е често срещан сред чревните разстройства. Запекът понякога може да се разглежда като обструктивен тип, а понякога и като забавяне на движенията на червата.
Какви са симптомите на запек?
Изпражнения, които са твърде твърди
като има твърде малко
Принудително отстраняване
Ниската честота
Какво причинява запек?
При образуването на запек, който се определя като затруднена дефекация, има фактори като заболявания на храносмилателната система, нездравословно хранене и хранителни навици, заседнал начин на живот и употреба на наркотици. Какво причинява запек? Други отговори на въпроса могат да бъдат изброени, както следва:
Отлагане на нуждата от тоалетна
Хранене с твърди храни
Консумиране на твърде много краве мляко
Стеноза или обструкция в ректума или дебелото черво
Аномалии на нервите около ректума или дебелото черво
хормонални заболявания
Дисфункции на мускулите, които играят роля при дефекацията
Какви храни причиняват запек?
Необходимо е да се избягва консумацията на определени храни, за които е известно, че причиняват запек или да се ограничат тези храни, доколкото е възможно. Те могат да бъдат изброени, както следва:
банан
паста
Оризова каша
Ориз
Прекомерна консумация на мляко
храни за бързо хранене
Ако проблемът със запека все още се среща въпреки внимателното внимание към диетата и активния начин на живот, е необходимо да се консултирате за лечение на запек с лекар.
Как се лекува запек?
Неправилните хранителни навици са на първо място сред най-важните причини за запек. Поради тази причина запекът може да бъде предотвратен, като първо се направят малки промени в хранителната програма. Могат да се вземат предпазни мерки срещу запек, като се избягва консумацията на храни, които причиняват запек и се предпочитат храни, които ускоряват движението на червата.
„Какво е добро при запек?“, „Как се лекува запекът?“ Елементите, които могат да отговорят на вашите въпроси са, както следва:
Пийте много вода и течни храни
Трябва да се предприемат повече действия
Трябва да се изготви хранителна програма, състояща се от зеленчуци, плодове, бобови растения и зърнени храни на основата на фибри.
Хапките трябва да се поглъщат, след като са били старателно сдъвкани.
Прекомерната консумация на кофеин трябва да се избягва
Не трябва да се консумират излишни мляко и млечни продукти
Създаването на оформление на тоалетната и нуждата от тоалетна не трябва да се отлага
Какви храни са полезни при запек?
Някои от храните, които са полезни при запек са:
Сушени плодове: Консумирането на сушени кайсии, смокини, дами и пиенето на топла вода на празен стомах преди закуска ще накара червата да работят. Тези храни са по-ефективни, когато се консумират на празен стомах сутрин. За решаване на проблема запек консумирайте сушени плодове както сурови така и като компот. Сините сливи се консумират широко като естествен лек срещу запек.
Вода: Ако консумацията на вода не е ограничена по някаква причина, трябва да се внимава да пиете достатъчно вода по време на запек. Тези, които отлагат този важен навик, могат да се опитат да си напомнят, като настроят аларма.
Ленено семе: Лененото семе, което може да се консумира, като се добави към киселото мляко, е сред храните, които са полезни при запек.
Бяло месо: Когато консумирате месо, изборът на бяло месо или риба вместо червено ще отпусне червата (високите количества червено месо причиняват напрежение в червата).
Храни с фибри: Консумацията на храни, богати на фибри, като бобови растения, цвекло, праз, артишок, спанак, зеле, червени боровинки, целина, ленени семена, помага на червата да действат. Бобът, грахът и лещата, които са сред влакнестите групи храни, са полезни при запек.
Влакнести плодове като ябълки, грозде, авокадо и сливи, които са полезни при запек, трябва да се консумират от тези, които страдат от запек. Ябълките са един от лесните начини да увеличите съдържанието на фибри в диетата си и да облекчите запека. Крушата е друг плод, богат на фибри и полезен при запек. Една средно голяма круша (около 178 грама) има около 5,5 грама фибри. Тази норма е 22% от дневния препоръчителен прием на фибри. Кивито също е един от плодовете, които са полезни при запек. Смокините са също от плодовете които са полезни за страдащите от запек. Смокините насърчават здравословните навици на червата и са чудесен начин за прием на фибри. Цитрусовите плодове като портокали, грейпфрути и мандарини също са добър източник на фибри и освежаваща закуска, която е добра при запек. Тези плодове са богати на пектин, разтворим в кората. Всъщност пектинът може да помогне на тези, които страдат от запек, като ускори времето за преминаване през дебелото черво. Цитрусовите плодове също са богати на разтворими в кората фибри пектин. Пектинът може да ускори времето за преминаване през дебелото черво и да намали запека.
Зехтин, зехтин и мащерка: Зехтинът е полезен при запек, когато се консумира с сладкиш и налят върху него зехтин. Ще бъде полезно да се консумира 1 чаена лъжичка зехтин на празен стомах, тъй като зехтинът предотвратява преминаването на храната от червата.
Консумирането на тези храни, които са полезни за запек за дълго време и прекомерна консумация, може да доведе до това червата да придобият имунитет и да не могат да се изхождат при нормални условия.
Запекът, известен също като запек, е името, дадено на три или по-малко дефекации на седмица поради бавни движения на червата. Запекът, който причинява неблагоприятни състояния като затруднения при дефекация, непълно изпразване на изпражненията, болезнена дефекация и подуване на корема, е често срещан сред чревните разстройства. Запекът понякога може да се разглежда като обструктивен тип, а понякога и като забавяне на движенията на червата.
Какви са симптомите на запек?
Изпражнения, които са твърде твърди
като има твърде малко
Принудително отстраняване
Ниската честота
Какво причинява запек?
При образуването на запек, който се определя като затруднена дефекация, има фактори като заболявания на храносмилателната система, нездравословно хранене и хранителни навици, заседнал начин на живот и употреба на наркотици. Какво причинява запек? Други отговори на въпроса могат да бъдат изброени, както следва:
Отлагане на нуждата от тоалетна
Хранене с твърди храни
Консумиране на твърде много краве мляко
Стеноза или обструкция в ректума или дебелото черво
Аномалии на нервите около ректума или дебелото черво
хормонални заболявания
Дисфункции на мускулите, които играят роля при дефекацията
Какви храни причиняват запек?
Необходимо е да се избягва консумацията на определени храни, за които е известно, че причиняват запек или да се ограничат тези храни, доколкото е възможно. Те могат да бъдат изброени, както следва:
банан
паста
Оризова каша
Ориз
Прекомерна консумация на мляко
храни за бързо хранене
Ако проблемът със запека все още се среща въпреки внимателното внимание към диетата и активния начин на живот, е необходимо да се консултирате за лечение на запек с лекар.
Как се лекува запек?
Неправилните хранителни навици са на първо място сред най-важните причини за запек. Поради тази причина запекът може да бъде предотвратен, като първо се направят малки промени в хранителната програма. Могат да се вземат предпазни мерки срещу запек, като се избягва консумацията на храни, които причиняват запек и се предпочитат храни, които ускоряват движението на червата.
„Какво е добро при запек?“, „Как се лекува запекът?“ Елементите, които могат да отговорят на вашите въпроси са, както следва:
Пийте много вода и течни храни
Трябва да се предприемат повече действия
Трябва да се изготви хранителна програма, състояща се от зеленчуци, плодове, бобови растения и зърнени храни на основата на фибри.
Хапките трябва да се поглъщат, след като са били старателно сдъвкани.
Прекомерната консумация на кофеин трябва да се избягва
Не трябва да се консумират излишни мляко и млечни продукти
Създаването на оформление на тоалетната и нуждата от тоалетна не трябва да се отлага
Какви храни са полезни при запек?
Някои от храните, които са полезни при запек са:
Сушени плодове: Консумирането на сушени кайсии, смокини, дами и пиенето на топла вода на празен стомах преди закуска ще накара червата да работят. Тези храни са по-ефективни, когато се консумират на празен стомах сутрин. За решаване на проблема запек консумирайте сушени плодове както сурови така и като компот. Сините сливи се консумират широко като естествен лек срещу запек.
Вода: Ако консумацията на вода не е ограничена по някаква причина, трябва да се внимава да пиете достатъчно вода по време на запек. Тези, които отлагат този важен навик, могат да се опитат да си напомнят, като настроят аларма.
Ленено семе: Лененото семе, което може да се консумира, като се добави към киселото мляко, е сред храните, които са полезни при запек.
Бяло месо: Когато консумирате месо, изборът на бяло месо или риба вместо червено ще отпусне червата (високите количества червено месо причиняват напрежение в червата).
Храни с фибри: Консумацията на храни, богати на фибри, като бобови растения, цвекло, праз, артишок, спанак, зеле, червени боровинки, целина, ленени семена, помага на червата да действат. Бобът, грахът и лещата, които са сред влакнестите групи храни, са полезни при запек.
Влакнести плодове като ябълки, грозде, авокадо и сливи, които са полезни при запек, трябва да се консумират от тези, които страдат от запек. Ябълките са един от лесните начини да увеличите съдържанието на фибри в диетата си и да облекчите запека. Крушата е друг плод, богат на фибри и полезен при запек. Една средно голяма круша (около 178 грама) има около 5,5 грама фибри. Тази норма е 22% от дневния препоръчителен прием на фибри. Кивито също е един от плодовете, които са полезни при запек. Смокините са също от плодовете които са полезни за страдащите от запек. Смокините насърчават здравословните навици на червата и са чудесен начин за прием на фибри. Цитрусовите плодове като портокали, грейпфрути и мандарини също са добър източник на фибри и освежаваща закуска, която е добра при запек. Тези плодове са богати на пектин, разтворим в кората. Всъщност пектинът може да помогне на тези, които страдат от запек, като ускори времето за преминаване през дебелото черво. Цитрусовите плодове също са богати на разтворими в кората фибри пектин. Пектинът може да ускори времето за преминаване през дебелото черво и да намали запека.
Зехтин, зехтин и мащерка: Зехтинът е полезен при запек, когато се консумира с сладкиш и налят върху него зехтин. Ще бъде полезно да се консумира 1 чаена лъжичка зехтин на празен стомах, тъй като зехтинът предотвратява преминаването на храната от червата.
Консумирането на тези храни, които са полезни за запек за дълго време и прекомерна консумация, може да доведе до това червата да придобият имунитет и да не могат да се изхождат при нормални условия.