Какво не виждате в медиите за Фестивала в Кан?
top of page
Search

Какво не виждате в медиите за Фестивала в Кан?

Фестивалът в Кан без съмнение е едно от най-големите кино събития в света всяка година. Свикнали сме да виждаме снимки и видеа от самия фестивал. Актрисите са облечени в красиви, стилни рокли, комбинирани със спиращи дъха бижута, актьорите са облечени във фракове. Дават интервюта, позират за снимки, светлини, прожектори насочени към тях, много блясък, лукс и красота. Това е което виждаме ние като обикновени наблюдатели, четящи и гледащи какво ни показват медиите.


Но много неща остават скрити.


В Кан буквално дори ден преди началото на Фестивала е страшна суматоха и кипи трескава подготовка. Из булевард "Кроазет" и около Фестивалния дворец често можем да видим сценични работници, облечени в черни тениски, разнясящи техника, сглобяващи някоя сцена, подуим, или някой рекламен панел.


Хора, с различни баджове , щъкат напред- назад, натоварени със списъци със задачи. Има няколко вижда баджове, в зависимост от работата им, свързана с Фестивала и степента им на достъп до самия Фестивал. Има асистенти, които отговарят за цялостната организация. журналисти, които са там да отразяват събитията, фотографи, блогъри и влогъри, които им е даден достъп да рекламират различни мероприятия. Без този бадж няма да бъдат допуснати до нито една част на Фестивала. Затова тв ги носят, закачени на врата си.

Примерен бадж:


Ако се чудите как актьорите и присъстващите на Фестивала си набавят роклите и фраковете, с които са облечени, има специални ателиета, които предлагат рокли и фракове под наем. Обличаш ги и на следващия ден ги връщаш. Също така звездите си имат стилисти, които си коникират с големи модни брандове и в много от случаите са уговорили роклите и бижутата през тях. Всеизвестен факт е, че звездите на червения килим рекламират различни марки чрез роклите, чантите, бижутата и аксесоарите си. Роклите и костюмите не остават за тях, те просто ги връщат.



Минаването по червения килим винаги е бил най-чаканият момент. Всяка звезда пристига в самостоятелна лимузина, спират за кратко за снимки и автографи с феновете и след това се насочват към червения килим, готови заофициалните сниммки. Към тях са насочрни десетки камери на медии от цял звят, които нямат търпение да запечатат най-добрия кадър.


През Фестивалът в Кан всяка година минават над 200000 души. при такъв сериозен поток от хора на толкоива значимо събитие огромна роля играе охраната. Голяма част от полицията в Кан е мобилизирана да охранява фестивала.




Освен много полиция, ако отправите поглед нагоре към покрива на Фестивалния дворец, няма как да не забалежите няколко въоръжени снайпериста да наблюдават с бинокли случващото се. Със сигурност охраната е много засилена и са взети всички възможни предпазни мерки.



По време на Фестивала звездите често биват настанявани в 4 хотела, разположени на първа линия на известния булeвард "Кроазет"- Ritz Carlton". "JW Marriot!, "Le Majestic" и хотел "Martinez" като най-големите звезди обикновено са в Carlton, който е и най-известния, и иконичен хотел в Кан.


Ако се чудите как се прибират звездите от Фестивала може би отговора ще ви изненада, но някои се прибират пеша. Най-вероятно желанието за разходка е по-силно от условностите да си звезда.




Други път остават до късно да си правят фотосесии на самия Кроазет.



И нека развенчая още един мит. Звездите са преследвани от папараци. Не че това не е вярно, но невинаги се случва така. Има го и обратния вариант, в който много голяма звезда си вика някой папарак да я снима уж небрежно, но реално е планирано. Докато бях в Кан за Фестивала видях точно такава "фотосесия" на Дуа Липа и нейното гадже по онова време- френският режисьор Роман Гаврас. Трима папараци координирано ги снимаха докато те уж небрежно се разхождаха в една от преките на булевард "Кроазет".


По време на Фестивала в Кан има най-различни оранизирани партита, които звездите посещават. Някои от тях са на бийч баровете, разположени на Кроазет., други са в частни вили или на специално наети яхти. На тези партита не може да отиде всеки, трябва да имаш покана и както може би е ясно те се взимат изключително трудно, ако не си в този бизнес.


Опитах се да повдигна малко завесата на Фестивала в Кан извън снимките от списанията, такъв, какъвто аз го видях през май 2023 година. А какво ще се случи на този през 2024, остават няколко месеца да разберем.

39 views0 comments
bottom of page