Истории от Фестивала в Кан. Или как видях Джони Деп и Леонардо Ди Каприо!
top of page
Search

Истории от Фестивала в Кан. Или как видях Джони Деп и Леонардо Ди Каприо!

Не знам кой не си е мечтал някой ден, както си върви да срещне Джони Деп или Лео Ди Каприо? Със сигурност, ако сте киномани, поне веднъж в живота си сте си го помислили. А дали бихте се ощипали по бузата, за да сте сигурни, че не сънувате? Може би, ако сте се оставили само на случайноста.


Е, аз не направих това. Април 2023 реших, че поне веднъж в живота си трябва да отида в Кан за фестивала. Отворих сайта им, видях кои са представящите филми тази година и си казах "Това е шанса ти, сега или никога". Все пак говорим за Джони Деп, Леонардо Ди Каприо. Мартин Скорсезе, Робърт Де Ниро, Харисън Форд Скарлет Йохансон, Куентин Тарантино, които бяха малка част от присъстващите звезди на фестивала през 2023 г.




Тогава започна голямото търсене. Самолетни билети имаше, но място къде да останеш в града си беше истинско предизвикателствп. Почти все едно да уцелиш шестица от тотото. Просто по време на Фестивала в Кан се изсипва цял Холивуд и половината останал кино свят. Тук говорим не само за актьори и режисьори, а също и за хората, които изпълняват и други функции- стилисти, гримьори, коафьори, шофьори, асистенти, фотографи, монтажисти, журналисти, мениджъри, инвеститори, инфлуенсъри, папараци, модели, изгряващи артисти или просто такива, които мечтаят за кариера в киното. Плюс стотици фенове, които отиват да видят любимците си като мен. Целият Кан е букнат по време на Фестивала всички хотели, вили, апартаменти са пълни, абсолютно пълни. На обяд и вечеря целият този поток от хора трябва да се нахрани някъде. И идва следващият проблем- къде да седнеш да се нахраниш! Дори не могга да опиша чакането и опашките пред ресторантите и суматохата на лерсонала, който трябва да работи не на 100, а на 1000 оборота.



Та да, беше истинско предизвикателство да намеря къде да отседна. Ако решите да ходите за Фестивала в Кан, то започнете подготовката и търсенето още от март и бъдете готови да ви откажат поне на няколко места, преди да немерите такова.



През 2023 г Фестивалът беше открит от филма "Жан дю Бари" с участието на Джони Деп и Майуеин, който наскоро излезе по кината в България. Това беше завръщане на Джони Деп в киното след скандала и съдебните му битки с Амбър Хърд, които се птразиха доста зле на имиджа и кариерата му и временно беше канселиран в Холивуд, Слава Богу спечели делото срещу нея и постепенно започна да си връща позициите. По тази причина Джони Деп беше доста развълнуван, емоционален и притеснен от стъпването си на червения килим и как ще бъде приет от феновете и публиката. Слава Богу всички го приеха добре и се радваха да го видят. Когато водещият на Фестивала обяви неговото име се чуха бурни аплодисменти и възторжени ликувания.Джони Деп мина по червения килим, позира за снимки пред фотографите заедно със своите колеги от филма, даде обичайните кратки интервюта, които се случват на червения килим и заедно с колегите си влязоха във Фестивалния дворец, за да гледат филма.


Целият процес по идване, снимки , раздаване на автографи и даване на интервюта е 20-30 минути, но дори да е толкова кратко е наситено с много емоции и вълнение и определено сик заслужава.



Другият голям филм, чиято премиера беше през 2023 г на Фестивала в Кан беше "Убийци на Цветната Луна" на режисьора Мартин Скорсезе с участието на Леонардо Ди Каприо и Робърт Де Ниро. Щом става въпрос за филм на Скорсезе мисля, че е ясно, че вълнението и очаванията са големи. Стъпването му на червения килим предизвика бурни и продължителни аплодисменти. И то напълно заслужени. Леонардо Ди Каприо малко закъсня като една истинска звезда, но никой не му се сърди. Все пак е Леонардо Ди Каприо, а и освен това трафикът в Кан по време на Фестивала също е огромно предизвикателство. Той определено беше найчаканата звезда, хората тръпнеха да го видят. Лео изглеждаше много красив и елегантен и с усмивка подписа автографи, на феновете, които се бяха наредили най-отпред зад загражденията. За да се случи обаче това трябва да сте поне 4-5 часа по-рано там и да чакате, без да мърдате, защото рискувате мястото ви веднага да бъде взето. Плюс това се борите с плеяда от фотографи и папараци, които са там, за да снимат и конкуренцията е доста жестока. Е, все оак честито на печелившите, които успяха да се уредят с автоиграф от Лео. Завиждам им, не знам дали благородно обаче.



Освен селекцията от филми, които се състезават за Златната Палма има друг паралелен фестивал Quinzaine des Cineastes (Director's Fornight) за некомерсиално кино.

Там гледах филма "Creatura" на испанската режисьорка Elena Martin, която ипълнява и главната роля във филма и играе ролята на жена, която преживява сексуално израстване , борейки се с наложените от обществото стеориетипи. Филмът е много хубав и си заслужава да се гледа.



След филма имаше Q&A със самата режисьорка и актриса Елена Мартин, която разказа как е създала филма, събирайки реални, различни истории на жени за тяхнито сексуално съзряване.



На Director's Fornight имаше и Мастърклас лекция с Куентин Тарантино, в която гледаш филм, който той избира. Купуваш си билет за филм, но не знаеш точно кой филм ще гледаш. Искам да уточня, че билета струваше 8 евро. Можете ли да си представите? Разбира се трябва да станете в 5-6 в деня на пускането на билетите, за да се наредите пред офиса, откъдето се купуват, който отваря в 9. В 9.20 ще бъдат изкупени. Но чакането си заслужаваше.


Филмът, който беше избрал се казваше "Rolling Thunder". Трилър от 1997г , който разказва историята на военен, завърнал се от войната с Виетнам. Куентин Тарантино разказа как е гледал този филм, когато е бил на 14 и колко много го е докоснал и вдъновил да мечтае за голямото кино.

Куентин Тарантино наживо е такъв, какъвто го виждате и в интервюта- открит, директен, неподправен, леко своенравен, с пиперлив изказ и страхотно чувстяо за хумор. Разказваше как е сбъднал мечтата си да бъде режисьор. Как Кан е много специално място за него, защото в началото на кариерата си е пожелал един ден да стигне до Кан и как е успял да сбъдне тази своя мечта. Говори с много страст за киното. разказваше весели и смешни ивстории и пускаше шеги, Много е забавен и има невероятно чувство за хумор.



Kaн по време на Фестивала е нещо магично. Град, пълен с изкуство, талант и артистичност, вибриращ на друга честота с много настроение и заряд. Да бъда на Фестивалът в Кан беше сбъдната мечта за мен, преживяване, толкова наситено с всякакви емоции, което ще помня цял живот. Заслужава си наистина човек поне веднъж в живота си да го изпита.



81 views0 comments
bottom of page