top of page
Search

Силно българско присъствие на Филмовия Фестивал в Кан през 2024г.

2024 е годината с най-силно българско присъствие на Фестивала в Кан от доста време насам.


Мария Бакалова представи филма "The Apprentice" , който разказва историята на младия Доналд Тръмп и пътят му към създаването на могъщата му бизнес империя през 70те . Във филма Мария Бакалова влиза в ролята на Иванка Тръмп, а младия в обувките на младия Доналд Тръмп влиза Себастиан Стан. След силното си начало в Кан се очаква филма да постигне успех и в боксофиса.


На премиерата на филма в Кан Мария Бакалова беше облечена в ефектна рокля на Dolce&GabanaЛюбопитен факт е че предната част на роклята е изрисувана от българската художничка Михаела Етова.Михаела живее и работи в Италия вече 20 години и е част от екипа художници на Dolce&Gabana вече 12 години. Тя завъшва рисуване в Националната Академия за Изкуства в София, а след това графичен дизайн в в Академията за Изкуства в Болоня.


Роклята на Мария Бакалова направи силно впечатление на критиците и обра овациите в Кан с нестандартност и креативност. Очевидно изборът беше перфектен.


След силното си начало в Кан на филма "The Apprentice" в Кан се очаква да постигне успех и в боксофиса.


Режисьорът Константин Божанов представи филма си "Shameless" в Кан. Интересното е, че филма е индийски и разказва историята на Ренука, която успява да избяга от бротел в Делхи като убива полицейски служител. Филма проследява историята на Ренука след бягството й и съдбоносната й среща с Девика.Константин Божанов е роден в Разлог през 1968 г. След като завършва Националната художествена гимназия в София получава магистърска степен в Кралския Колеж по Изобразителни Изкуства в Лондон, а след това и учи режисура на документално кино в Ню Йорк.


Радваме се, че български творци стъпват на свеетовнара сцена на изкуството все по-често и се надяваме, гордеем се с тях и се надяваме тази тенденция дс продължи, а на тях им пожелаваме много успехи.

8 views0 comments

Comments


bottom of page