top of page
Search

Какво не виждате в медиите за Фестивала в Кан?

Фестивалът в Кан без съмнение е едно от най-големите кино събития в света всяка година. Свикнали сме да виждаме снимки и видеа от самия фестивал. Актрисите са облечени в красиви, стилни рокли, комбинирани със спиращи дъха бижута, актьорите са облечени във фракове. Дават интервюта, позират за снимки, светлини, прожектори насочени към тях, много блясък, лукс и красота. Това е което виждаме ние като обикновени наблюдатели, четящи и гледащи какво ни показват медиите.


Но много неща остават скрити.


В Кан буквално дори ден преди началото на Фестивала е страшна суматоха и кипи трескава подготовка. Из булевард "Кроазет" и около Фестивалния дворец често можем да видим сценични работници, облечени в черни тениски, разнясящи техника, сглобяващи някоя сцена, подуим, или някой рекламен панел.


Хора, с различни баджове , щъкат напред- назад, натоварени със списъци със задачи. Има няколко вижда баджове, в зависимост от работата им, свързана с Фестивала и степента им на достъп до самия Фестивал. Има асистенти, които отговарят за цялостната организация. журналисти, които са там да отразяват събитията, фотографи, блогъри и влогъри, които им е даден достъп да рекламират различни мероприятия. Без този бадж няма да бъдат допуснати до нито една част на Фестивала. Затова тв ги носят, закачени на врата си.

Примерен бадж:


Ако се чудите как актьорите и присъстващите на Фестивала си набавят роклите и фраковете, с които са облечени, има специални ателиета, които предлагат рокли и фракове под наем. Обличаш ги и на следващия ден ги връщаш. Също така звездите си имат стилисти, които си коникират с големи модни брандове и в много от случаите са уговорили роклите и бижутата през тях. Всеизвестен факт е, че звездите на червения килим рекламират различни марки чрез роклите, чантите, бижутата и аксесоарите си. Роклите и костюмите не остават за тях, те просто ги връщат.Минаването по червения килим винаги е бил най-чаканият момент. Всяка звезда пристига в самостоятелна лимузина, спират за кратко за снимки и автографи с феновете и след това се насочват към червения килим, готови заофициалните сниммки. Към тях са насочрни десетки камери на медии от цял звят, които нямат търпение да запечатат най-добрия кадър.


През Фестивалът в Кан всяка година минават над 200000 души. при такъв сериозен поток от хора на толкоива значимо събитие огромна роля играе охраната. Голяма част от полицията в Кан е мобилизирана да охранява фестивала.
Освен много полиция, ако отправите поглед нагоре към покрива на Фестивалния дворец, няма как да не забалежите няколко въоръжени снайпериста да наблюдават с бинокли случващото се. Със сигурност охраната е много засилена и са взети всички възможни предпазни мерки.По време на Фестивала звездите често биват настанявани в 4 хотела, разположени на първа линия на известния булeвард "Кроазет"- Ritz Carlton". "JW Marriot!, "Le Majestic" и хотел "Martinez" като най-големите звезди обикновено са в Carlton, който е и най-известния, и иконичен хотел в Кан.


Ако се чудите как се прибират звездите от Фестивала може би отговора ще ви изненада, но някои се прибират пеша. Най-вероятно желанието за разходка е по-силно от условностите да си звезда.
Други път остават до късно да си правят фотосесии на самия Кроазет.И нека развенчая още един мит. Звездите са преследвани от папараци. Не че това не е вярно, но невинаги се случва така. Има го и обратния вариант, в който много голяма звезда си вика някой папарак да я снима уж небрежно, но реално е планирано. Докато бях в Кан за Фестивала видях точно такава "фотосесия" на Дуа Липа и нейното гадже по онова време- френският режисьор Роман Гаврас. Трима папараци координирано ги снимаха докато те уж небрежно се разхождаха в една от преките на булевард "Кроазет".


По време на Фестивала в Кан има най-различни оранизирани партита, които звездите посещават. Някои от тях са на бийч баровете, разположени на Кроазет., други са в частни вили или на специално наети яхти. На тези партита не може да отиде всеки, трябва да имаш покана и както може би е ясно те се взимат изключително трудно, ако не си в този бизнес.


Опитах се да повдигна малко завесата на Фестивала в Кан извън снимките от списанията, такъв, какъвто аз го видях през май 2023 година. А какво ще се случи на този през 2024, остават няколко месеца да разберем.

40 views0 comments

Kommentare


bottom of page